Recension: Beyond Eyes

Premissen för Beyond Eyes är gripande. En ung flicka som blivit blind efter en olycka har skärmat av sig totalt från omvärlden och förlorat den glädje hon sprudlade med tidigare i livet.

Beyond Eyes 2När flickan blir vän med katten Nani börjar hon dock öppna sig och utforska världen omkring sig. Men när Nani plötsligt försvinner måste flickan, som heter Rae, möta sin rädsla och ge sig ut i världen på jakt efter sin vän.

Då Rae alltså är blind blir spelupplevelsen i Beyond Eyes mycket speciell. Med hjälp av Raes minnen kan spelaren genom att utforska världen få miljöer uppmålade framför sig. Det vita täcke som döljer världen börjar sakta men säkert lyftas allteftersom Rae får hjälp av sina minnen för att återskapa världen omkring sig.

Beyond Eyes 1Saker och ting är dock inte alltid vad de verkar vara och det som låter som en arg morrande hund kan visa sig vara helt ofarligt. Att i rollen som en blind flicka ta sig fram genom en delvis okänd värld är lika delar fascinerande och faktiskt skrämmande.

Det är svårt att veta vad det är som väntar kring nästa hörn och detta är del av charmen med Beyond Eyes. Det bjuds inte på överdrivet varierad spelmekanik och det blir ärligt talat en smula långtråkigt efter ett tag.

Beyond Eyes 3Den känslomässiga delen är det dock inget fel på. Som kattägare känner jag igen oron som uppstår när ens vän försvinner. Det hela byggs upp mot det känslostarka slutet som, för det mesta, träffar rätt. Jag hade förväntat mig ett något starkare slut än det som erbjuds men jag klagar absolut inte.

Beyond Eyes är en relativt kort upplevelse som kan klaras av på en handfull timmar och även om det inte direkt finns något större omspelningsvärde är det en unik upplevelse som inte riktigt liknar något annat därute.

Största +
Gripande berättelse
Stämningsfullt
Vackert

Största –
Ganska långsamt
Blir enformigt efter ett tag

7av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*