Recension: Rory McIlroy PGA Tour

EA Sports golfspel har genom åren hållit riktigt hög nivå överlag. Innan Tiger Woods blev mer känd som en vänsterprasslande kvinnokarl var han sportens oslagbara stjärna och den självklara omslagspojken för spelen.

Nu riktas allt ljus istället på irländske Rory McIlroy, som under de senaste åren blivit den nya toppspelaren inom golfvärlden så det är inte helt överraskande att det är just han som fått äran att ersätta Tiger i EA Sports nya spel.

Rory McIlroy 3Dessvärre är Rory McIlroy PGA Tour ett spel som inte gör stjärnan rättvisa. Det är ett fullgott, kompetent golfspel på många sätt men EA Sports har återigen skalat bort på tok för mycket material när serien debuterar på den nya generationens konsoler.

Till att börja med har mängder av golfbanor exkluderas den här gången. Ett exempel på detta är att legendariska Pebble Beach inte längre är spelbar, åtminstone inte direkt på skivan. Endast en handfull riktiga banor finns inkluderade i huvudspelet, tillsammans med ett par påhittade banor i mer fantasirika scenarion.

Även alternativen för att skapa en egen golfare har bantats ned till de mest nödvändiga delarna. Jag kan inte längre spendera timmar med att få till en golfare som ser ut som mig själv utan jag kan välja ett par olika förvalda mallar för kroppstyp, ansikte och hår. Mycket mer än så finns inte, vilket är riktigt synd.

Rory McIlroy 2När det kommer till själva golfandet är mycket sig likt. Det finns tre olika kontrollmetoder som jag kan använda mig av och de olika alternativen är bra anpassade för olika typer av skicklighet. Samtliga metoder känns riktigt bra och sett till den rena spelmekaniken är EA Sports PGA-spel fortfarande kungen.

Om jag inte hade varit van vid serien sedan slutet på 90-talet och hade behövt lära mig grunderna hade jag dock fått det svårare. Utöver en ytlig kontrollgenomgång saknas det nämligen ett ordentligt träningsläge. En av mina svagare sidor i golfspel har alltid varit puttande. Om jag vill träna på enbart mina puttar kan jag alltså inte göra det, vilket är en rejäl besvikelse. Detta särskilt då puttandet har förbättrats väldigt mycket jämfört med föregångarna och faktiskt blivit en av spelets allra starkaste element.

Andra saker som har skalats bort från föregångarna är följande: möjligheten att välja att spela bara par 3-hål, jag kan inte välja individuella hål att spela eller väder och jag kan inte ens spela som kvinnliga LGPA-proffs längre. Om jag misslyckas med ett hål kan jag inte välja att starta om banan utan då får jag dra mig ur tävlingen.

På andra sidan myntet har den nya generationens hårdvara gjort det möjligt att rendera en hel golfbana på en gång, vilket minimerar laddningstiderna. Fysikmotorn är också förbättrad och framförallt bollfysiken har utvecklats och nu spelar det extra stor roll hur hårt jag träffar bollen, vilken vinkel klubban har och liknande.

Rory McIlroy 1I grund och botten är Rory McIlroy PGA Tour ett riktigt bra golfspel med mästerlig spelmekanik, trevlig presentation och en oväntat stark onlinedel. Problemet är att det inte finns så mycket mer utöver det. Jag får på tok för få banor, inte tillräckligt med möjligheter att skräddarsy min karaktär och inga egentliga möjligheter att träna på mina svaga sidor annat än att spela hål efter hål.

EA Sports hade samma problem när de förde över NHL till den nya generationen förra året och även om det inte rör sig om samma team verkar de inte ha lärt sig sin läxa. Även om det handlar om helt ny hårdvara att utveckla till är det enligt mig inte rättfärdigat att skala bort så mycket material som spelare har vant sig vid.

Förhoppningsvis åtgärdas detta till nästa års upplaga för kärnan är som sagt riktigt bra. Om du nöjer dig med en mindre mängd material kommer du ändå att få ut många timmars nöje från Rory McIlroy PGA Tour.

Största +
Puttandet är riktigt välutvecklat
Korta laddningstider
Känslan att få till en perfekt träff är svårslagen

Största –
Otroligt snålt med material
Inga LPGA-spelare
Fattig karaktärsskapare

6av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*