Recension: F1 2015

Codemasters Racing har producerat Formel 1-spel under ett flertal år nu och de har kommit närmare och närmare att fånga känslan som denna motorsport erbjuder miljontals fans världen över. De senaste inkarnationerna har satsat rejält på realismen och introducerat nya element men samtidigt förtagit lite av körglädjen.

F1 2015 1I och med F1 2015 gör serien debut på den nya generationens hårdvara och lyckas dessutom förhöja den rena spelglädjen. Inledningsvis är det dock svårt att undvika en viss känsla av besvikelse då spelalternativen har skalats ned en aning. Det renodlade karriärläget, där jag tidigare kunnat skapa min egna förare har försvunnit och flera andra funktioner har skalats bort. Kvar är något som lite elakt kan kallas ett skal av tidigare utgåvor.

Men den inledande besvikelsen försvinner så snart jag sätter mig bakom ratten i rollen som svenske föraren Marcus Ericsson. Körkänslan i F1 2015 är precis lika fenomenal som jag förväntar mig av en Codemasters-titel. Det är fortfarande ett avancerat racingspel men utvecklarna har lyckats göra det betydligt mer lättillgängligt än tidigare. Om jag inte sköter mig på banan hamnar jag i väggen eller längst bak i klungan och förlorar loppet. Det finns ett tydligare fokus på strategiskt körande jämfört med tidigare spel och det är lika viktigt att hålla koll på bränslenivåerna som det är att köra bra. Ett illa planerat depåstopp kan förstöra ett helt lopp om jag inte är försiktig.

F1 2015 3F1 2015 är som sagt det första spelet i serien till den nya generationens konsoler och även om det inte erbjuder någon grafisk revolution är det ändå ett riktigt trevligt spel att titta på. Spelet rullar på bra nära 60 bildrutor per sekund och vädereffekterna imponerar ofta. Det som annars får mig att höja på ögonbrynen allra mest är den fantastiska ljudmixen.

Att spela F1 2015 med ratt och ett bra headset är förmodligen det närmaste jag kommer ett riktigt F1-lopp. Ljudet av en enorm motor som brummar framför mig och vinden som sliter i bilen samtidigt som regnet piskar mot min hjälm är kort och gott fantastisk.

Bristen på innehåll är en besvikelse men F1 2015 väger upp det mesta genom att erbjuda en härlig körupplevelse. De utan tålamod gör sig dock inte besväret, då spelet verkligen tar sin tid. Även lopp som körs i en fjärdedels längd håller ofta på bra längre än 20 minuter och under fullängdslopp får du räkna med ett par timmars speltid, särskilt om du räknar in träning och kvalificering. Att hoppa in för ett snabbt race i F1 2015 är alltså inget alternativ.

F1 2015 2En annan aspekt som utvecklarna har lyckats med är atmosfären på de olika arenorna. Att rulla ut på ett regndränkt Silverstone känns helt annorlunda jämfört med lopp på en annan bana och de tidigare nämnda vädereffekterna gör sitt för att få varje bana att kännas unik.

Vissa stunder känns F1 2015 som en uppvärmning inför nästa års upplaga då utvecklarna säkerligen hunnit lägga till fler funktioner. Samtidigt erbjuder spelet en racingupplevelse som inte riktigt går att hitta någon annanstans och fantastisk körkänsla i kombination med läcker presentation gör detta till ett givet köp för F1-fans världen över.

Största +
Körkänslan är fenomenal
Stämningshöjande presentation
Otroligt ljud

Största –
Lite fattigt med innehåll

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*