Recension: Borderlands: The Handsome Collection

Av någon anledning är Borderlands en spelserie som jag aldrig fastnat för. Det kan tyckas märkligt, då stora vapen, humor och samarbete är tre egenskaper som jag vanligtvis älskar i spel. Nu när Borderlands: The Handsome Collection anlänt till den nya generationens konsoler har jag haft ett gyllene tillfälle att spendera tid med Handsome Jack, Claptrap och resten av gänget. Och jag är riktigt glad att jag gjort det. Om du missat Borderlands-serien helt och hållet kan det beskrivas som ett Diablo ur förstapersonsperspektiv med cellskuggad grafik, fler vapen än du kan räkna och några av de galnaste karaktärer du någonsin lär stöta på i spelvärlden.

Borderlands THC Screen 001The Handsome Collection innehåller det hyllade Borderlands 2, det nyligen lanserade Borderlands: The Pre-Sequel samt så mycket DLC att jag inte vet vart jag ska börja. Sett till rent värde för pengarna är The Handsome Collection nästan prisvärt oavsett om du gillar serien eller inte. Det är lite trist att det första Borderlands inte är inkluderat men utvecklarna har påpekat att originalspelet bygger på en annan spelmotor vilket ska vara orsaken bakom detta. Med det sagt saknas det alltså inte material utan DLC-karaktärer, expansioner och mycket annat finns med så det är bara att hoppa in och börja röja.

Trots att The Pre-Sequel utspelas före Borderlands 2 är det just seriens andra del jag väljer att börja med. Här blir jag tidigt introducerad för Handsome Jack, som snabbt kniper titeln som en av de mest karismatiska spelskurkarna genom alla tider. Som en Vault Hunter som precis anlänt till planeten Pandora i jakt på rikedom blir jag nästan omgående utsatt för Jacks påhitt. Därefter stöter jag på den psykotiske roboten Claptrap och jag ger mig ut för att utkräva hämnd och stoppa Handsome Jack. Detta kan jag göra antingen själv eller tillsammans med tre vänner både online och via delad skärm. Just det sistnämnda är en av de stora nyheterna i denna samling då tidigare versioner endast haft stöd för två spelare via delad skärm. Att spela fyra tillsammans på en TV är otroligt underhållande men bilduppdateringen tar stryk av förståeliga skäl.

Borderlands THC Screen 002Borderlands blir otroligt underhållande tillsammans med en eller flera kompisar men även när jag spelar själv har jag riktigt roligt. Spelets slumpmässigt genererade vapenarsenal är inte bara enorm utan även riktigt varierad för det mesta. Jag hittar klassiker som hagelgevär, revolvrar och maskingevär tillsammans med betydligt mer kreativa skapelser som alla hjälper till att hålla variationen vid liv.

Handlingen i Borderlands 2 är också ruskigt välskriven och fullproppad med humor. Detta tack vare spelets genialiske manusförfattare Anthony Burch som använder sitt karaktäristiska sinne för humor på bästa möjliga sätt och lyckas ofta vara plump och smart på samma gång.

Humorn i The Pre-Sequel håller också hög klass men känns inte riktigt lika finslipad. Detta beror förmodligen på att Burch inte var fullt lika involverad i utvecklingen av denna titel då arbetet sköttes av 2K Australia. Överlag känns faktiskt hela The Pre-Sequel som ett riktigt välgjort spel som saknar fingertoppskänslan från föregångaren. Det rör sig inte om ett dåligt spel på något sätt men Borderlands 2 är helt klart den bättre upplevelsen i mina ögon.

Borderlands THC Screen 003I detta äventyr får vi ta del av händelseförloppet mellan Borderlands 1 och 2. Vi får bland annat se hur Handsome Jack tog makten över företaget Hyperion och det bjuds även på en hel del bakgrundshistoria till flera av bossarna från Borderlands 2.

Tillsammans blir dock Borderlands 2 och The Pre-Sequel ett nästintill oslagbart paket. Vi bjuds på två långa äventyr fulla av personlighet och humor och får dessutom ta del av en hel hög DLC-paket som ökar speltiden flera gånger om. Jag önskar bara att jag kunde byta mellan de olika spelen i en meny av något slag istället för att behöva hoppa ut ur spelet till hemskärmen på Xbox One och sedan välja att starta det andra spelet. Detta är dock ett av få klagomål jag har rörande The Handsome Collection. Överlag är det en riktigt välgjord konvertering som drar stor nytta av den nya hårdvaran. Bilduppdateringen är högre, upplösningen likaså samtidigt som spelkänslan är på topp. Har du inte upplevt Borderlands tidigare är detta ett gyllene tillfälle att åtgärda det misstaget.

Största +
Fyra spelare på delad skärm
Otroligt mycket innehåll
Underbar humor

Största –
Bilduppdateringen tappar i delad skärm
Inget smidigt sätt att byta mellan spelen

9av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*