Recension: The Escapists

Om du är ett fan av filmer som Flykten från Alcatraz, Nyckeln till Frihet eller TV-serien Prison Break bör du vara extra uppmärksam från och med nu. The Escapists är en fräsch, krävande och underhållande speltolkning av fängelseflykter.

Escapists 1Spelet inleds med en träningssekvens som lär mig de allra viktigaste grunderna i spelet men kort därefter är det slut på handhållandet. Som fånge släpps jag ned i ett fängelse och mitt mål är att ta mig därifrån. Hur jag väljer att göra detta är upp till mig och det finns mängder av olika metoder att gå tillväga.

Ska jag försöka sno en dräkt från en vakt för att kunna röra mig med mer frihet eller ska jag utföra tjänster åt mina medfångar för att få tillgång till material så att jag kan skapa nya redskap? Ska jag gräva en tunnel eller fly via luftventilationen? The Escapists ger mig många valmöjligheter och även om vissa kan vara svårare att utföra är det ingen av dem som är direkt fel.

Detta innebär att varje fängelse jag besöker genom spelets gång blir som en stor sandlåda. Varje dag i fängelset går enligt ett visst schema där måltider serveras på bestämda tider, fritid och arbete likaså. Efter ett par dagar börjar jag lära mig de andra karaktärernas mönster och kan hitta luckor som jag kan utnyttja.

Escapists 2The Escapists är tidskrävande och innehåller även en hel del väntan och planering. Jag kan inte bara försöka rymma efter ett par dagar då vakterna med största sannolikhet får tag på mig och slår mig gul och blå. Istället måste jag träna i gymmet för att bli starkare, sköta mitt arbete och hela tiden hålla ögonen öppna på vad som sker runtomkring mig.

Inledningsvis kan The Escapists kännas en smula långtråkigt och risken är att många spelare tröttnar och ger upp. De som har tålamodet att hänga med efter de första timmarna får dock en upplevelse som öppnar upp sig rejält och bjuder på såväl valmöjligheter som spänning.

Känslan av att ständigt kunna bli ertappad är en adrenalinhöjande sådan och när jag väl lyckas med ett flyktförsök är glädjen enorm. The Escapists må vara utmanande men det är samtidigt belönande på ett sätt som få andra spel idag kan matcha.

Escapists 3Därför är det synd att de första timmarna får spelet att framstå som långtråkigt och en smula överväldigande. En något mindre brant inlärningskurva hade inte varit helt fel och om dötiden hade minskats lite kunde vi få en ännu bättre upplevelse.

Som tur är är spelets presentation så pass läcker att jag inte har något emot att spendera några extra timmar med det. De pixelbaserade karaktärerna och miljöerna är fyllda av charm och personlighet och dialogen som mina medfångar och vakter levererar är fylld av humor. Lägg även till musik som snabbt sätter sig fast i min hjärna och du har en presentation som inte sviker på något plan.

The Escapists är en spelupplevelse olik någon annan jag stött på. Upplägget är rent genialiskt och även om utförandet inte är helt felfritt är detta en titel som inte bör missas.

Största +
Fantastiskt upplägg
Charmiga karaktärer
Djupt och med mängder av valmöjligheter

Största –
Börjar lite väl långsamt
Kan kännas överväldigande

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*