Recension: Just Dance 2015

Vi har redan fått två riktigt bra Kinect-baserade musikspel i år. Dance Central Spotlight och Disney Fantasia: Music Evolved (båda från Harmonix) har visat att Kinect-kameran har en roll att spela i den nya konsolgenerationen. Nu släpper Ubisoft lös sin årliga dansuppvisning i form av Just Dance 2015. Är detta ytterligare ett argument för Kinect?

Om Dance Central Spotlight är spelet som försöker simulera riktig dans på ett lite seriösare sätt är Just Dance 2015 dess partygalna syskon. Här blir mina sinnen överösta av pastellfärger, tunga beats och dansrörelser som vrider mina leder åt alla möjliga håll.

JD2015_screen_LOVE_IS_ALL_XBOX_ONE_5_GC_140813_10am_1407876623Allt ovanstående menar jag självklart i en otroligt positiv bemärkelse. Jag har inte haft möjligheten att testa Just Dance 2015 med fyra spelare men jag har spelat tillsammans med min sambo och det hela ledde till mängder av skratt, precis som det ska vara med ett bra partyspel.

Just Dance 2015 må vara dyrare än Dance Central Spotlight men det innehåller i gengäld betydligt mer material. Fler låtar och saker att göra, helt enkelt. Låtlistan är rejält varierad, med moderna hits från artister som Izzy Azalea, Ariana Grande, Pharrell Williams och Avicii. Dessa blandas med klassiker som Bonnie Tyler, Run DMC & Aerosmith och Youtube-fenomenet ”The Fox”, med norska Ylvis.

Detta resulterar i en låtlista som bör passa det flesta men faktum är att trots att jag aldrig skulle få för mig att lyssna på många av låtarna i vanliga fall är de alla roliga att dansa till. Jag är så långt ifrån ett One Direction-fan man kan komma, ändå har jag jättekul när jag dansar till ”Best Song Ever”. Detta tack vare den rena spelglädje som Just Dance 2015 erbjuder.

JD2015_screen_TETRIS_XBOXONE_e3_140609_4pm_1402149783Kinect-kameran är också riktigt bra på att plocka upp rörelser, även när vi är flera personer framför kameran. Det krävs ganska bra med utrymme för att få plats med flera spelare, så folk med ett trångt vardagsrum bör ha detta i åtanke. Däremot går det faktiskt bra att spela Just Dance 2015 även utan Kinect-kameran, då det finns en app att ladda ned till din smartphone som gör att du kan dansa med mobilen i handen och på så sätt få dina rörelser representerade i spelet. Detta är ett trevligt och välkommet alternativ för de som inte äger en Kinect.

Även om dansandet är vansinnigt underhållande finns det ett par saker som drar ned betyget lite. Vissa låtar har nämligen otroligt avancerade rörelser för ett partyspel. Ibland handlar det om att stå på huvudet, ibland ska två eller tre spelare lyfta en fjärde. Det går självklart att hoppa över dessa rörelser men om jag jagar de riktigt höga poängen vill jag ju försöka klara så många som möjligt. Spelet kräver redan gott om plats för att kunna hushålla fyra spelare men om dessa fyra spelare plötsligt ska lyfta varandra blir den nödvändiga golvytan plötsligt ännu större.

JD2015_screen_THE_FOX_XBOXONE_e3_140609_4pm_1402149785Men som sagt, det går faktiskt utmärkt att skippa dessa rörelser utan att bli bestraffad nämnvärt och det är bra. Detta är en av få saker jag har att klaga på överhuvudtaget när det gäller Just Dance 2015. Låtlistan är klockren och mängden innehåll gör det väl värt en investering. Det finns dessutom alternativa dansrutiner och annat att låsa upp genom att prestera bra, vilket skapar motivering att spela om låtar flera gånger.

Just Dance 2015 är ett spel som definitivt passar bäst tillsammans med andra. Om du spelar själv rekommenderar jag ärligt talat Dance Central Spotlight istället. Men om du har ett par goda vänner på besök är det svårt att tänka sig ett roligare sätt att spendera kvällen. Förutsatt att du har gott om golvyta och är beredd på ett och annat lyft.

Största +
Låtlistan är varierad och underhållande
Kinect fungerar utmärkt, men alternativ finns
The Fox!

Största –
Vissa överdrivet krångliga rörelser
Kräver mycket utrymme för fyra spelare

8av10

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*