Recension: NBA 2K15

Basket är en sport som jag ärligt talat inte har någon som helst koll på. Inte sedan Michael Jordan dominerade sporten (och bioduken i ”Space Jam”) har jag följt sporten och faktum är att jag inte ens har hundra procent koll på reglerna.

Som tur är spelar detta ingen roll, då jag utan problem kunnat njuta av NBA 2K15, som inte bara är ett briljant basketspel, utan ett av årets bästa sportspel överhuvudtaget.

NBA 2K15 2Först och främst: NBA 2K15 är nästintill perverst snyggt. Ett par snabba sökningar på Google bevisar för mig att samtliga medverkande spelare har modellerats med nära fotorealistikt resultat. Svettdroppar rinner över deras ansikten, deras kläder rör sig naturligt och blir mörka när det blir blöta och deras animationer är snuskigt välgjorda.

Resten av presentationen håller lika hög klass, med en inramning som fångar känslan av en riktig NBA-match, komplett med TV-sändning och kommentatorer. Allt som allt är NBA 2K15 mästerligt ihopsatt, rent presentationsmässigt.

Världens bästa presentation hjälper dock inte om spelbarheten sviker. Som tur är levererar NBA 2K15 även här. Inledningsvis känner jag mig otroligt förvirrad av den avancerade kontrollen och jag får kämpa för att genomföra ens de enklaste manövrarna. Jag blir orolig att det ska bli samma upplevelse som jag hade med EA Sports UFC, där kontrollen var så komplicerad att jag inte kunde njuta av spelet.

NBA 2K15 3Lyckligtvis undviker NBA 2K15 denna fälla. Det är absolut inte lätt att lära sig, men efter ett tag börjar rörelserna och knappkombinationerna att kännas logiska och rentav briljanta. Efter ett par timmar kan jag dribbla och dunka som om jag vore LeBron James själv.

NBA 2K15 erbjuder en lång rad olika spellägen att ta sig an. Vill du skapa din egen karaktär och kämpa i smålagen för att till slut ta dig till toppen av NBA kan du göra det. Vill du hellre agera General Manager och styra laget inom en rad olika områden kan du göra det också. Variation är något som verkligen inte saknas i NBA 2K15. Tyvärr är menysystemet inte helt optimalt då det ibland kan vara svårt att hitta de alternativ jag är ute efter. Jag fick leta både länge och väl innan jag lyckades lokalisera spelets träningsläge.

En annan brist går att finna i en av spelets mer omtalade funktioner. Med hjälp av Kinect-kameran kan spelet läsa av mitt ansikte och sedan applicera det på min egenhändigt skapade karaktär i spelet. Problemet är att detta system inte fungerar överdrivet bra. Efter ett par misslyckade försök fick jag till slut spelet att läsa in mitt ansikte, bara för att presentera mig med ett ansikte som ser åtminstone tre storlekar för litet ut jämfört med resten av huvudet. Och det ser inte ens ut som mig.

NBA 2K15 1Ett annat område där spelet tappar lite poäng är onlineläget. Nätkoden verkar nämligen ha en del problem vilket har gjort det svårt för mig att ansluta till matcher över internet. Det är nu ett tag sedan spelet släpptes så detta borde ha åtgärdats, kan man tycka.

Tur då att NBA 2K15 är så otroligt underhållande att spela på egen hand. Det är ett utmanande sportspel som dessutom är extremt belönande. Att sätta en avgörande trepoängare i slutsekunderna av en viktig match är en svårslagen känsla och det är det som gör att jag fortsätter att komma tillbaka till spelet med jämna mellanrum.

NBA 2K15 är snyggt, fullproppat med innehåll och väldigt underhållande. Det har ett par brister som håller tillbaka det från de allra högsta betygen men det är likväl årets bästa sportspel, med god marginal.

Största +
Den fantastiska grafiken
Mängden innehåll
Kontrollen är krävande men belönande

Största –
Nätkoden strular en hel del
Svåröverskådliga menyer

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*