Recension: Disney Fantasia: Music Evolved

Har du någon gång önskat ett musikspel där du varken dansar, sjunger eller spelar på plastinstrument och som dessutom kombinerar musik från Mozart, Queen och Nicki Minaj? Inte? Nu finns det dock just ett sådant spel, signerat musikmästarna hos Harmonix. Är Disney Fantasia: Music Evolved ett värdigt tillskott i deras katalog eller en missad not?

Som spelets titel avslöjar är detta ett spel som inspirerats av Disney-klassikern Fantasia och framförallt sekvensen ”Trollkarlens Lärling”, där Musse Pigg klär ut sig till trollkarl och orsakar all möjlig kalabalik med hjälp av musikens magiska krafter.

Fantasia 3Trollkarlen Yen Sid från filmen återvänder i spelet Fantasia och agerar ett slags mentor och guide genom musikvärlden. Det är ett smidigt sätt att rättfärdiga spelets titel även om den känns en smula opassande.

Om det är något som musikspel sällan behöver är det just handling och den som finns i Disney Fantasia: Music Evolved är minst sagt nonsensartad. Korta mellansekvenser där jag möter Yen Sid är bara transportsträckor på väg till nästa låt.

Det är nämligen, inte helt oväntat, i låtlistan som spelets verkliga storhet ligger. Att höra klassiska kompositörer blandas med moderna artister som Avicii är lite omskakande inledningsvis men jag lär mig snabbt att acceptera denna saliga blandning låtar som presenteras framför mig. Att jag dessutom kan mixa om dem bäst jag vill gör bara saken bättre.

Disney Fantasia: Music Evolved kontrolleras nämligen helt och hållet med hjälp av Kinect-kameran. Många blir säkerligen avskräckta av detta men faktum är att detta spel förmodligen är den titel som utnyttjar Kinect bäst och mest kreativt.

Fantasia 2Själva spelandet är relativt simpelt. Symboler rör sig över skärmen och det är upp till mig som spelare att svepa och slå med mina armar för att försöka efterlikna symbolernas rörelser. Det hela kan liknas med att dirigera en orkester och påminner inte så lite om just Trollkarlens Lärling, där Musse kontrollerar diverse föremål genom att just svepa med armarna.

Upplägget är lätt att lära sig men faktiskt svårt att bemästra. En bit in i spelet gäller det att hålla tungan rätt i mun för att nå de högsta poängnivåerna. Det finns inget Game Over i Disney Fantasia och det går heller inte att misslyckas helt med någon låt. Om jag missar några rörelser dämpas musiken och jag förlorar poäng men utöver det blir jag inte bestraffad överhuvudtaget.

Konceptet kanske inte skiljer sig mycket från valfritt dansspel på marknaden i grund och botten, men det känns ändå nytt och fräscht att fokusera på mina händers rörelser istället för mina ben och fötters. Känslan av att ”dirigera” Queens ”Bohemian Rhapsody” är en svårslagen sådan som aldrig blir riktigt tråkig, hur många gånger jag än gör om det.

Om jag skulle börja tröttna på någon av låtarna finns det dock ett botemedel för detta, nämligen den tidigare nämnda funktionen som låter mig mixa om spelets musik. Kanske vill jag lägga in ett tyngre spår av trummor i någon låt? Eller lägga på lite synt? Med några få rörelser med mina händer kan jag förvandla en låt till något helt nytt som nästan är oigenkännligt jämfört med originalet, vilket är precis lika underhållande som det låter.

Fantasia 1Att spela tillsammans med någon är även det underhållande och en andra spelare kan hoppa in hur enkelt som helst. Det räcker med att han eller hon ställer sig bredvid mig och skakar hand med mig för att spelet ska läsa av den nye spelaren som har anslutit. Det är kanske inte ett lika festligt partyspel som Dance Central eller Just Dance, men det är ändå rejält underhållande.

Disney Fantasia: Music Evolved är ett praktexempel på vad Kinect kan göra om den används på rätt sätt. Harmonix har sedan tidigare bevisat gång på gång att de är mästare på musikspel och den här gången har de tagit ut svängarna ordentligt och gått sin egen väg för att skapa något helt nytt. Resultatet är, passande nog, fantastiskt.

Största +
Musikvalet är varierat
Känns som att dirigera en orkester
Läcker presentation

Största –
Kopplingen till filmen Fantasia känns lite krystad
Vart är låtarna från Disney-musikalerna?

9av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*