Mina tankar kring EA Access

Som du säkert redan har läst i vår nyhetsartikel har EA och Microsoft slagit sina påsar ihop för att leverera en ny prenumerationstjänst vid namn EA Access. Detta är en Xbox One-exklusiv tjänst som enklast kan beskrivas som EA:s egna version av Games with Gold eller PlayStation Plus.

När jag hörde detta väckte det ett gäng tankar i mitt huvud som jag tänkte dela med mig av. Det första som slog mig var att det faktiskt låter riktigt intressant. Oavsett om vi vill det eller inte går vi mer och mer mot en helt digital framtid för spel och det är spännande att se företag anamma detta på olika sätt.

Sony har fått till en riktig fullträff med PS Plus, en tjänst som ger enorm valuta för pengarna med spel, rabatter och annat. Microsoft har tidigare inte lyckats lika bra med sitt Games with Gold, men har nu börjat lära sig och knappar in på Sony allt mer. Deras Deals with Gold som dyker upp varje vecka plus en mängd olika reor hjälper också till.

Därför ska det bli väldigt intressant att se vad EA kan bidra med i och med EA Access. Vi lär inte få se Dragon Age: Inquisition eller Battlefield: Hardline dyka upp som Access-titlar redan när de släpps, det tror jag inte. Att ge tillgång till nya titlar direkt vid lansering är inte rätt väg att gå ur ett ekonomiskt perspektiv. Men om betaversionen är något att gå efter lär det ändå vara en tjänst värd att åtminstone prova på.

EA-Logo

Det är nämligen inga småtitlar som erbjuds. Battlefield 4 är trots den struliga lanseringen fortfarande en stor titel med många fans och både FIFA och Madden lockar mängder av spelare i olika delar av världen. Peggle 2 är dessutom smått fantastiskt i all sin enkelhet.

Med flera titlar på väg kan EA Access alltså bli en riktigt prisvärd tjänst, åtminstone med tiden. Möjligheten att få testa nya spel innan de släpps låter också som en riktigt bra idé. Men konceptet väcker lite frågor också.

Kommer de spel som läggs till i ”The Vault” att vara tillgängliga konstant? Eller kommer titlar att bytas ut med tiden? Det bästa svaret för oss spelare är givetvis att när ett spel väl lagts till i ”The Vault” kommer det att finnas kvar där och inte plockas bort. På så sätt kan nya prenumeranter gå tillbaka till äldre titlar som de kanske har missat och ge dem en chans och kanske upptäcka nya favoriter.

En annan fundering är hur detta kommer att påverka Games with Gold och PS Plus. Förmodligen innebär EA Access att vi inte kommer att få se några spel från EA dyka upp i någon av dessa tjänster framöver då de med största sannolikhet vill spara dem till sin egen tjänst. Är folk verkligen beredda att betala ytterligare en avgift för att prenumerera på spel?

På den sista frågan tror jag faktiskt att svaret är ”ja”. Som jag tidigare nämnt har både Sony och Microsoft visat att detta är ett koncept som fungerar och om även EA lyckas med sin tjänst tror jag att flera stora spelföretag kommer att följa efter. Både Ubisoft och Activision har biblioteken och resurserna som krävs för något liknande och jag skulle gärna se att även de ger sig in i leken.

Den sista frågan är kanske den viktigaste. När kommer vi få se EA Access i Sverige? Än så länge har en rad regioner utannonserats för EA Access, men Sverige är inte en av dem. Då tjänsten ska lanseras väldigt snart beror detta med största sannolikhet på att Xbox One faktiskt inte är officiellt lanserad här ännu. Det sker som ni säkert vet först den 5 september.

Men jag blir ändå en smula orolig. EA Access lär inte vara en tjänst som är beroende av molntjänster eller serverparker, så det borde inte vara några större problem att få igång den här i Sverige. Men som vi alla vet har det ofta hänt att vi fått vänta eller blivit helt utelämnade av liknande saker genom åren, så jag håller optimismen på rimliga nivåer.

Med det sagt är jag fortfarande förväntansfull. Det känns som att EA den senaste tiden jobbat hårt för att bättra på sitt (ganska oförtjänt) dåliga rykte och EA Access kan absolut bli ett stort steg i rätt riktning. Om tjänsten blir en succé lär den även kunna hjälpa Microsoft att kränga några fler krysslådor världen över.

Hur framtiden ser ut för EA Access kan vi bara spekulera i för tillfället, men det ska absolut bli intressant att se vad som händer framöver. Jag vet i alla fall att jag ser fram emot att prova tjänsten så snart den blir tillgänglig.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*