Hårdvarurecension: Polk 4Shot Headset

Nu när Xbox One har funnits ute på marknaden ett tag (dock inte i Sverige) har det börjat dyka upp en rad olika headsets på en marknad där konkurrensen blir allt hårdare för varje år. Ett av de företag som var först ut med headsets dedikerade för just Xbox One var Polk Audio och jag har under ett par veckor fått testa på lurarna vid namn 4Shot.

Med en prislapp på ungefär 1600 kronor är 4Shot-lurarna inte det dyraste alternativet på marknaden, men samtidigt långt ifrån det billigaste. Den största frågan är givetvis om dessa lurar motiverar prislappen och levererar en bra ljudupplevelsen? För den största delen är svaret ”Ja”, men det finns även en del problem som bör påpekas.

Polk 4Shot 1

Först och främst är 4Shot ett ruskigt läckert headset, som frångår den plastiga känslan som många konkurrenter envisas med. Istället är det snyggt aluminium som gäller vilket gör att det inte alls ser ut som ett headset dedikerat för spelande, utan mer som ett par lyxiga ”vanliga” hörlurar. Detta förstärks av det faktum att mikrofonen sitter dold i den vänstra kåpan och kan matas ut med ett lätt klick.

Tyvärr är just mikrofonen ett av de största problemen med Polk 4Shot. På grund av dess placering måste jag prata väldigt högt för att mina vänner ska höra mig och det blir snabbt en smula frustrerande. Mikrofonen har även en tendens att plocka upp ljud från själva spelet, vilket gör det ännu svårare att göra sig hörd.

Detta är dock något som Polk är medvetna om och det jobbas på en patch som skall lösa det hela. Polk erbjuder även en gratis uppgradering av headsetet med hjälp av en extra mikrofon som kan lösa problemet. Om du redan har investerat i ett 4Shot kan du klicka här för att läsa om hur du går tillväga. Detta är dock inget jag har använt mig av för den här recensionen.

Desto bättre har Polk lyckats med själva lurarna, som är härligt mjuka och passar perfekt runt mina öron. På grund av den lätta aluminium som använts är de också lätta och behagliga att ha på sig och efter en stunds spelande tänker jag knappt på att de sitter där.

Jag har testat 4Shot-lurarna i en rad olika spel för att verkligen sätta dem på prov under olika förhållanden. Det rör sig om ett par stereolurar, så något surround-ljud har inte kommit på fråga, vilket är lite synd. Men till lurarnas fördel är detta något som jag knappt tänker på då de hanterar ljudmixarna från olika spel alldeles förträffligt.

I Watch Dogs hör jag klart och tydligt hur människor runt omkring mig pratar och det låter nästan lika bra som med ett surround-headset vissa stunder. Dialogen mellan karaktärer och bland förbipasserande är kristallklar och ljudet av Aiden Pearces fotsteg genom ett regnigt Chicago ökar inlevelsen något enormt. Diskanten och mellanregistret sköts överlag alldeles förträffligt i såväl Watch Dogs som andra spel.

När det vankas action och skjutande förändras dock mina positiva intryck en smula. Headsetet har nämligen vissa problem med att hantera basen vid vissa tillfällen. Lågmälda knallar från gevären i Wolfenstein: The New Order fungerar till exempel utan problem, men när det rör sig om explosioner i samma spel eller i Titanfall låter det inte lika bra. Jag saknar det rejäla mullret som spelet försöker leverera då lurarna verkar ta i på tok för mycket så att det nästan dånar i mitt huvud.

Det är inte en behaglig bas på dessa nivåer utan det blir snabbt ganska påfrestande. Volymen kan såklart justeras, men då förtas en del av upplevelsen som mellanregistret och diskanten bjuder på.

Polk 4Shot ansluts precis som många andra headsets till Xbox One med en sladd till handkontrollen. En adapter medföljer som gör detta möjligt och även jag som i vanliga fall föredrar trådlösa headsets är nöjd med denna lösning då sladden inte är i vägen överhuvudtaget.

Polk 4Shot 2

Sladden kan även anslutas till din mobiltelefon, surfplatta eller något annat, vilket är ett stort plus. För att sätta lurarna på prov när det gäller musik slängde jag på Queens odödliga klassiker Bohemian Rhapsody, då detta är en låt som bjuder på det mesta i musikväg, från körsång till gitarr-riff, lågmäld sång samt både högt och lågt tempo.

Även här sköter sig 4Shot riktigt bra och de klarar av den mångsidiga låten utan några som helst problem. Ljudupplevelsen är riktigt behaglig och jag kan utan problem ta med mig lurarna ut på en lång promenad.

Sammanfattningsvis kan man säga att Polk har lyckats ganska bra med sina första Xbox One-lurar, dock inte helt perfekt. Diskanten och mellanregistret i kombination med lurarnas mångsidighet och läckra design är helt klart de starkaste sidorna, medan bristfällig bas och en något undermålig mikrofon hör till nackdelarna.

De positiva egenskaperna överväger dock helt klart de negativa och även om jag saknar ordentligt surround-ljud med tanke på prislappen är Polk 4Shot värda att vara med i kampen om att bli ditt nya headset till Xbox One.

Största +
Briljant diskant och mellanregister
Ruskigt snygg design
Fungerar till en rad andra enheter

Största –
Basen kan bli påfrestande
Mikrofonen och dess placering
Inget surround-ljud

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*