Guacamelee! Super Turbo Championship Edition

Drinkbox Studios har länge varit en av mina favoritutvecklare. Med titlar som Tales from Space: About a Blob och dess uppföljare Mutant Blobs Attack har de haft en stabil närvaro på PlayStation-plattformarna.

Men det var först med Guacamelee! som de blev en allmänt känd studio. Spelet släpptes tidigt 2013 till PlayStation 3 och Vita. Nu kommer en Super Turbo Championship-utgåva av spelet till Xbox One och en rad andra plattformar, så du har längre ingen ursäkt att inte spela det.

screenshot_O

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition följer Juan, en helt vanlig kille som drömmer om presidentens dotter och om att bli en Luchador. Han får allt han önskat och lite till när den ondskefulle Carlos Calaca attackerar Juans by, kidnappar presidentens dotter och dessutom dödar Juan.

Men tack vare en mystisk kvinnlig luchador vid namn Tostada får Juan nytt liv och en chans att hämnas på Calaca och hans gäng. Vad som sedan följer är en färgstark resa genom fantastiska miljöer och fler utdelade knogmackor än du kan räkna till.

Guacamelee! STCE lånar en hel del från skolan av så kallade Metroidvania-spel. Det finns alltså en stor karta att utforska och för varje ny förmåga Juan lär sig kommer han åt nya områden. Utforskning och action står högst på listan och båda delarna balanseras perfekt mot varandra.

screenshot_N

En av Juans mest nämnvärda förmågor får han tidigt i spelet och det är möjligheten att byta mellan dödsriket och de levandes värld. Detta är speciellt användbart  för att komma åt plattformar som bara existerar i den ena världen, samt att spöa fiender som rör sig i de båda dimensionerna.

Allteftersom spelet fortgår kan Juan lära sig nya attacker, vilket är en ren nödvändighet mot några av de tuffare bossarna, då de inte är sena med att knocka dig om du gör minsta misstag. Flera av dessa attacker kan även användas för att till exempel krossa stora stenblock som hindrar din framfart.

screenshot_M

Det mest imponerande med Guacamelee! är dock inte det fantastiska stridssystemet eller den kreativa nivådesignen. Nej, det är istället den fullkomligt häpnadsväckande presentationen. Det är helt ärligt ett av de snyggaste spelen jag har upplevt och på Xbox One är det läckrare än någonsin. Starka, klara pastellfärger genomsyrar hela spelet och även om jag vet att det innebär säker död kan jag inte låta bli att ibland bara stanna upp och andas in den otroliga atmosfären som spelet bjuder på.

Möjligheten att spela genom hela spelet tillsammans med en vän är också mycket välkommen då det leder till härligt kaotiska strider. Spelare två kliver i så fall in i rollen som Tostada, som faktiskt är mer annorlunda än Juan än vad man först kanske tror.

screenshot_R

I och med att detta är en nyversion av Guacamelee! finns det givetvis en hel del nytt material jämfört med originalversionen. Allt nedladdningsbart material finns till exempel med från början, nya områden har lagts till och handlingen har utökats. Nya fiender och bossar finns också med, tillsammans med ett gäng nya rörelser. Om du redan har klarat Guacamelee! finns det alltså tillräckligt med nytt material för att du bör spela igenom det än en gång.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition är kort och gott ett fantastiskt spel som alla bör uppleva. Oavsett om du gillar Metroidvania, action eller den mexikanska luchador-kulturen lär du hitta något som passar dig här.

Största +
Presentationen är fantastisk
Kontrollen är nästintill felfri
Karaktärsdesignen är lika underhållande som briljant

Största –
Blir lite väl svårt under vissa sektioner

9av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*